söndag 12 april 2015

Pajrecept


Saltiga pajer kan man variera innehållsmässigt enligt smak och tycke. Grundrecepten på pajdegar ser ganska lika ut. Min pajdeg är dock inte gjort på vetemjöl utan på rågmjöl och kornmjöl.

Recept, pajdeg
 
125 g smör
ca 3-4 msk kallt vatten
1 dl rågmjöl
2 dl kornmjöl
 
Gör såhär:
 
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Mät upp ingredienserna och skär smöret i små bitar och nyp ihop mjöl och smör (för hand eller i en matberedare) till en smulig massa.
3.  Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i formen och nagga bottnen med en gaffel.
4. Låt degen vila i kylen i 30 min. Det  här steget kan man hoppa över om man har bråttom.
5. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.
6. Ingredienserna till pajbottnen kan du variera enligt smak och tycke.
 
 
Ingredienser i min paj
 
2 tomater
½ färsk broccoli
½ rödlök
10 kalimataoliver
Lönneberga extrarökt skinka 200 gr
 
Äggstanning
 
2½ dl mjölk
2 ägg
ca 75 gram riven ost
ca 1 kryddmått malen svartpeppar
lite salt
 
1. Skär tomaterna i små bitar och ta ut innanmätet. Annars blir pajen vattnig. Skär även den färska broccolin i bitar. Jag föredrar att inte koka den innan eftersom pajen lätt blir vattnig. Skär rödlök, kalimataoliver och skinkan.
2. Sätt ingredienserna på det förgräddade pajbottnen.
3. Vispa ihop mjöl, kryddorna och äggen.
4. Strö osten över pajen och därefter äggstanningen.
5. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 30 min eller tills pajen är gyllenbrun.
6. Färdig att avnjutas :)
 
 
I grundreceptet kan givetvis mjölet bytas ut mot 3 dl vetemjöl och ingredienserna i pajen kan varieras enligt smak och tycke.
 
 
 
 
 

 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar